Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον

Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση από το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”;

Πρωτίστως να αναφέρουμε πως στο εξοικονομηση κατ οικον μπορούν να ενταχθούν τόσο μονοκατοικίες όσο και πολυκατοικίες, όπως επίσης και μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών, σε περίπτωση που δεν θέλουν – ή δεν μπορούν – να μπουν στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον τα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Πιο συγκεκριμένα όμως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τα κτήρια, οι οποίες πρέπει να τηρούνται όλες συνολικά, ώστε να μπορέσετε να γίνετε δεκτοί στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον.
Αυτές οι προϋποθέσεις των κτηρίων είναι οι εξής:

 

Αρχικά το σπίτι σας πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης όχι μεγαλύτερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (2.100€/m²).
Μια ακόμα προϋπόθεση για να γίνει δεκτό το σπίτι σας στο εξοικονόμηση κατ οίκον είναι να φέρει νόμιμη οικοδομική άδεια. Εάν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν έχει στην κατοχή του οικοδομική άδεια, οφείλει να προσκομίσει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα.
Επίσης το σπίτι σας πρέπει να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) που έχει εκδοθεί.
Πρέπει ακόμα το κτήριο σας να μπορεί να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον 1 ενεργειακή κατηγορία, όταν πλέον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις οποίες επιδοτηθήκατε από το εξοικονόμηση κατ οίκον.
Τέλος για να εγκριθεί ένα σπίτι για το εξοικονόμηση κατ οίκον είναι δεδομένο πως δεν πρέπει να έχει κριθεί κατεδαφιστέο, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις αφορούν τα κτίρια που θα ενταχθούν στο εξοικονόμηση κατ οίκον. Εκτός όμως από τα ίδια τα κτίρια, υπάρχουν και κριτήρια για τους κατόχους των σπιτιών που θα κάνουν 

Ποιες εργασίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέσα από το εξοικονόμηση κατ οίκον

Κατά βάση μέσα από το εξοικονόμηση κατ οίκον μπορείτε να κάνετε όσες εργασίες αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου σας, με σκοπό να εξοικονομήσετε ενέργεια αλλά και χρήματα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν μπορείτε να κάνετε όποιες από τις παρακάτω εργασίες θέλετε ή και όλες, έχοντας όμως υπόψη πως από το εξοικονόμηση κατ οίκον δεν μπορείτε να επιδοτηθείτε για συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 15.000€. Βεβαίως κανείς δεν σας δεσμεύει να κάνετε μόνο τις παρακάτω εργασίες, αλλά μπορείτε να κάνετε και άλλες εργασίες εκτός του προγράμματος εξοικονόμηση κατ οίκον, χωρίς όμως να δικαιούστε κάποια επιδότηση.

  1. Θερμομόνωση – Πρώτη και βασικότερη εργασία που επιδοτείται από το εξοικονόμηση κατ οίκον είναι η μόνωση του κτιρίου, με την προστασία του απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Με τη λέξη θερμομόνωση περιλαμβάνουμε μια πληθώρα εργασιών που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι σας, με την καθεμία να σας προσφέρει διαφορετικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Για τη θερμομόνωση του σπιτιού σας μπορείτε λοιπόν να κάνετε μόνωση τοίχων (κυρίως εξωτερική ή και εσωτερική θερμομόνωση), μόνωση ταράτσας, μόνωση πυλωτής, μόνωση κεραμοσκεπής, μόνωση δώματος και μόνωση στέγης, επιδοτούμενοι από το εξοικονόμηση κατ οίκον.
  2. Κουφώματα – Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι επίσης μια σημαντική εργασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και για αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται στις εργασίες που μπορείτε να επιδοτηθείτε μέσα από το εξοικονομηση κατ οικον. Συνίσταται μάλιστα η τοποθέτηση θερμομονωτικών / θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων με διπλούς υαλοπίνακες, ενώ μπορεί να γίνει η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα, εφόσον είναι αρκετή για την ενεργειακή αναβάθμιση. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε και άλλες σχετικές εργασίες μέσα από το εξοικονόμηση κατ οίκον, όπως την αντικατάσταση της εξώπορτας σε μονοκατοικία, τα κουφώματα κλιμακοστασίου και τα συστήματα σκίασης (ρολά, πατζούρια, τέντες κλπ). Από την άλλη όμως δεν μπορείτε να εντάξετε στο εξοικονόμηση κατ οίκον ανοίγματα σε εσωτερικούς χώρους, όπως εσωτερικές πόρτες ή πόρτα διαμερίσματος.
  3. Συστήματα Θέρμανσης & Παροχής Νερού – Εδώ μπορείτε να κάνετε εργασίες μέσα από το εξοικονόμηση κατ οίκον, όπως την εγκατάσταση ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων όπως βιομάζας. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε μηχανισμούς αυτόματου ελέγχου όπως χρονοδιακόπτες και θερμοστάτες, ενεργειακά τζάκια, καθώς και συστήματα παροχής ζεστού νερού όπως ηλιακό θερμοσίφωνα, σωληνώσεις, συλλέκτες κλπ. Από την άλλη όμως δεν μπορείτε να επιδοτηθείτε από το εξοικονόμηση κατ οίκον για δεξαμενή πετρελαίου και μονάδες θερμότητας όπως καλοριφέρ και κλιματιστικά.

Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να κάνετε κάποιες από τις παραπάνω εργασίες που εντάσσονται στο εξοικονόμηση κατ οίκον ή και άλλες οικοδομικές εργασίες, στο myConstructor θα βρείτε τα καταλληλότερα συνεργεία. Εσείς απλά καταχωρείτε ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας ακολουθώντας κάποια απλά βήματα και σε λιγότερο από 5 λεπτά έχετε τελειώσει. Σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αξιόπιστα και οικονομικά συνεργεία που έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες και γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του εξοικονόμηση κατ οίκον. Έτσι κάνετε την πιο εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς για συνεργεία που δουλεύουν με το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Απλά πατήστε το παρακάτω κουμπί και καταχωρήστε το έργο σας, ακολουθώντας 3 εύκολα και σύντομα βήματα..

 

Ποια είναι τα στάδια ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα βήματα που θα ακολουθήσετε από την αρχή της αίτησης σας για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον ως και την λήξη των εργασιών.

ΒΗΜΑ 1: Πηγαίνετε σε τράπεζα για να ενημερωθείτε και να κάνετε αίτηση υπαγωγής στο εξοικονόμηση κατ οίκον.

ΒΗΜΑ 2: Παίρνετε την προέγκριση από την τράπεζα.

ΒΗΜΑ 3: Γίνεται η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και παίρνετε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που απαιτείται για να προχωρήσετε την αίτησή σας στο εξοικονόμηση κατ οίκον.

ΒΗΜΑ 4: Συγκεντρώνετε τις επίσημες γραπτές προσφορές των προμηθευτών και αν όλα πάνε καλά εκταμιεύεται το 40% των χρημάτων που θα επιδοτηθείτε στο σύνολο από το πρόγραμμα.

ΒΗΜΑ 5: Ξεκινούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν οριστεί και εγκριθεί από το εξοικονόμηση κατ οίκον

ΒΗΜΑ 6: Αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση σας στο εξοικονόμηση κατ οίκον, εκδίδεται το δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

ΒΗΜΑ 7: Αν όλα έχουν γίνει σωστά ολοκληρώνεται επιτυχώς η διαδικασία επιδότησης σας από το εξοικονόμηση κατ οίκον, με την αποδέσμευση του υπόλοιπου 60% του ποσού που σας αναλογεί.

 

Δικαιολογητικά για Αίτηση Ένταξης στο Εξοικονομηση κατ Οικον

Για να ενταχθείτε λοιπόν στο εξοικονόμηση κατ οίκον και να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα. Ωστόσο καθ’ όλη την πορεία της αίτησης σας θα πρέπει να προσκομίζετε κάποια έγγραφα και δικαιολογητικά, ώστε να προχωράει κανονικά η διαδικασία. Πιο αναλυτικά :

  1. Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  2. Δυο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
  3. Οικοδομική Άδεια του κτηρίου
  4. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) ή λογαριασμός ΔΕΗ
  5. Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων
  6. Οικονομικές Προσφορών υποψηφίων αναδόχων προμηθευτών
  7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986
  8. Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος
  9. Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
  10. Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
By

Type at least 1 character to search

Επιλέξτε εταιρεία:


Follow us
t>