Ερώτημα 9. Πως μπορώ να επιδοτηθώ από το κράτος για να ανακαινίσω το σπίτι μου

Ερώτημα 9. Πως μπορώ να επιδοτηθώ από το κράτος για να ανακαινίσω το σπίτι μου

Η σχετική διαφήμιση, αποσπά αμέσως την προσοχή: «ανακαινίστε το σπίτι σας με επιδότηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 70% της συνολικής δαπάνης».Προκαλεί όμως και μια σειρά από ερωτήματα. «Μπορώ να εκμεταλλευτώ το πρόγραμμα για το δικό μου σπίτι;». «Θα μου δανείσουν οι τράπεζες τα υπόλοιπα χρήματα;» «Θα ταλαιπωρηθώ αν μπλέξω με τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας;». Είναι λογικό να είστε επιφυλακτικοί για κάθε είδους οικονομικό άνοιγμα εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας. Από την άλλη, το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ ισχυρό. Διαβάστε λοιπόν τις βασικότερες λεπτομέρειες του προγράμματος και πάρτε μια απόφαση.

Ποιες κατοικίες θεωρούνται επιλέξιμες;
Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα εφόσον πληρούν τα ακόλουθακριτήρια:
Να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη των 2100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ουσιαστικά είναι οι περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση ορισμένα ακριβά προάστια (Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ)
Να έχουν καταταχθεί –βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης- σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της τέταρτης (Δ).
Να υπάρχει οικοδομική άδεια ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει τη νομιμότητα του κτηρίου

Ποια είναι η επιδότηση που παρέχεται;
Εξαρτάται από το εισόδημα, τόσο το οικογενειακό όσο και το ατομικό. Ο πίνακας συνοψίζει τις παροχές που είναι δύο ειδών:
Επιδότηση μέρους της επένδυσης με το ποσοστό να κυμαίνεται από 15% έως 70% και
Παροχή άτοκου δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υπόλοιπη επένδυση (Μάλιστα το δάνειο δίδεται χωρίς προσημείωση ακινήτου από τις τράπεζες). Εννοείται ότι οι τράπεζες ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων και το ενδεχόμενο να απορριφθούν αιτήσεις είναι ανοικτό. Τα δάνεια που χορηγούνται είναι διάρκειας τεσσάρων ή πέντε ετών.

Σε μια από τις τέσσερις τράπεζες που συνεργάζονται (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς). Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν στον υποψήφιο για το αν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο σύστημα.Που πρέπει να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος;

Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο ακίνητο;
Το πρόγραμμα καλύπτει από βελτίωση στο σύστημα θέρμανσης και αλλαγή στα κουφώματα, μέχρι μόνωση τοίχων και ταράτσας. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη να αποφασίσει ποιες παρεμβάσεις θα κάνει σε συνεργασία με τον ενεργειακό επιθεωρητή. Υπάρχει όμως ένας κανόνας: μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων η ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου θα πρέπει να βελτιωθεί τουλάχιστον κατά 30% (και αυτό θα το κρίνει ο ενεργειακός επιθεωρητής ο οποίος θα εκδώσει και το αντίστοιχο πιστοποιητικό).

Πότε καταβάλλονται τα χρήματα;
Μόλιςυπογραφείη δανειακή σύμβαση προκαταβάλλεται το 30% του προϋπολογισμού από την τράπεζα. Στη συνέχεια εκτελούνται οι εργασίες. Έρχεται ο ενεργειακός επιθεωρητής προκειμένου να αποφανθεί αν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις (μείωση της κατανάλωσης του κτηρίου κατά 30%). Το πιστοποιητικό που εκδίδει ο επιθεωρητής μεταφέρεται στην τράπεζα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκταμίευση. Προσοχή όμως, τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στους προμηθευτές χωρίς μεσολάβηση του ιδιοκτήτη.

By

Type at least 1 character to search

Επιλέξτε εταιρεία:


Follow us
t>