Ηλεκτρονικά πλέον οι άδειες οικοδομών
Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι μηχανικοί, κατ΄ εντολή των πελατών τους, θα μπορούν να υποβάλουν μελέτες και να διαχειρίζονται από το γραφείο τους όλο τον φάκελο ενός πελάτη θα αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων, κατόπιν στον δήμο Θεσσαλονικέων και ως το τέλος του πρώτου διμήνου του 2014 σε όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
Η νέα διαδικασία σημαίνει και την κατάργηση του «γρηγορόσημου» για την τακτοποίηση ή περάτωση των όποιων διαδικασιών, καθώς πλέον εκλείπει η φυσική παρουσία. Ο έλεγχος της πολεοδομίας θα γίνεται δικτυακά για την εξακρίβωση των στοιχείων, της θέσης του ακινήτου στον χάρτη, χορηγώντας σχετικές εγκρίσεις ή κάνοντας τις όποιες παρατηρήσεις της. Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα διέπεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εκείνο που χρειάζονται οι μηχανικοί είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία σύνδεση στο ίντερνετ και τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τα αυθαίρετα.
«Είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση ενός εκσυγχρονιστικού εργαλείου και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τον πολίτη», υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες ουσιαστικές εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.
Διαφάνεια
Μέσω του νέου συστήματος διασφαλίζεται η διαφάνεια των υπηρεσιών, αποκλείοντας αθέμιτες συναλλαγές, ενώ προσφέρει νέα σύγχρονα εργαλεία για τον έλεγχο των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν θα υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως, άλλωστε, φάνηκε και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αυθαιρέτων, αλλά φέρνει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς, τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οποίο και θα λειτουργήσει με δικές του δαπάνες και προσωπικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κατά μέσο όρο για την έκδοση οικοδομικών αδειών βιομηχανικών-βιοτεχνικών κτιρίων απαιτούνται περίπου 6,5 χρόνια, όταν οι επενδυτές υπολογίζουν να έχουν αποσβέσει την επένδυσή τους στα επτά χρόνια.
Το σύστημα
Το έργο υλοποιήθηκε από το ΤΕΕ, στο πλαίσιο του έργου της «Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την «ταυτότητα του κτιρίου». Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή στον τομέα της παραγωγής έργων στη χώρα, ενώ αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Στόχος του ΤΕΕ είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι διαδικασίες και υπηρεσίες, όπως των αδειοδοτήσεων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και της ψηφιοποίησης κεντρικών αρχείων, όπως το αρχείο των Υπηρεσιών Δόμησης.